17 Mayıs 2013 Cuma

Köpeğinizle düzgün bir şekilde yürümenin püf noktaları...

Köpeğinizin düzgün bir şekilde yürümesi...

Her köpek sahibinin rüyası...

Peki kolay mı? Bu sorunun cevabını vermek zor. Kimi köpek bu eğitimi çok rahat alırken, bazı köpekler ve köpek sahipleri için bu eğitim oldukça güç. Prens bu eğitimi kolay aldı mı? Kesinlikle hayır!



Tasmayla düzgün yürüyüş eğitimi bana göre köpeğinize verebileceğiniz eğitimler arasında en zor olanı. Neden mi? Herşeyden önce doğasına aykırı. Köpekler doğada sürü halinde gezerler ve liderlerini takip ederler. Diğer köpeklerle görsel ve işitsel temas kurarlar. Onları diğer köpeklere bağlayan ne bir kayış vardır, ne de tasma.

Prens ile tasmayla düzgün bir şekilde yürümeye başladığımızda 1,5 yaşını geçmişti. Peki neden bu kadar geciktik bu eğitimi vermek konusunda? Neyi yanlış yaptık? Nasrettin Hoca attan düştüğünde "Bana attan düşen birini bulun" demiş ya, işte o hesap, halen köpeğiyle yürüme konusunda problem yaşayanlar için bu yazıyı yazmak istedim...

Altta yazdığım kurallar tamamen kendi kendime uygulamaya çalıştığım, kesin bir sonuç garantisi olmayan kurallardır.

İlk olarak köpeğinizle yürüyüşe her zaman aynı pozisyonda başlayın. Sağınızda, solunuzda veya arkanızda başlasın yürüyüşe. Genelde pek çok köpek sahibi köpeklerinin sol taraflarında yürümesini isterler. Çünkü sağ elini kullanan insanlar bu sayede sağ ellerini boşa çıkarırlar. Ben şahsen Prens'i ilk günden itibaren sağ tarafımda yürüttüm. Sağ elimle tasmaya daha fazla hakim olduğumu düşünüyorum.

İkinci kural: Köpeğinizin sizi takip etmesini sağlayın. Yani yürüyüşte sizden önde gitmesine izin vermeyin. Sizinle aynı hizada yürüyebilir, ama sizi geçmesin.

Üçüncü kural: Hızlı olun. Yürüyüşü ne kadar yüksek tempoda yaparsanız, köpeğinize dikkatinin dağılması için o kadar az fırsat verirsiniz. Yerleri yeteri kadar koklayamayan, sağına soluna çok fazla bakma fırsatı yakalayamayan köpeğiniz sizi takip edecektir.

Dördüncü kural: Sizi geçip tasmasını çekiştirmeye başlarsa durun. Özellikle büyük ırk, güçlü köpeklerin tasma çekiştirmeleri sahiplerini çileden çıkartır. Hatta bazı köpek sahipleri bu problem yüzünden köpekleriyle yürümek istemezler, onları sadece tuvaletlerini yapmaları için günde 5-10 dakika dışarı çıkarırlar. Köpek ister küçük ırk, ister orta veya büyük ırk olsun, tasmanın çekiştirilmesi hoş değildir. Biz eşimle bu sorunu aşmak için çok uğraştık. En sonunda uyguladığım çözümü ise köpek eğitimi veren bir Amerikalı bayanın forumundan okudum. Köpeğiniz çekiştirmeye başladığı anda durun. Köpeğinizi yanınıza çağırın. Köpeğiniz yürüyüş pozisyonu aldığında yürüyüşe tekrar başlayın. Genelde köpeğiniz yine ileriye doğru atılır, yine durun, onu yanınıza çağırın. Bu sefer geri dönün ve yürüyün. Burada vermek istediğiniz mesaj açık: "Yürümek istediğini biliyorum. Fakat lider benim, nereye istersem oraya gideriz. Ve eğer tasmanı çekersen, yürümeyiz."

Beşinci kural: Köpeğinizin sizi lider olarak görmesini istiyorsanız, lider gibi görünün. Dik durun, göğsünüzü kabartarak, başınızla ileriye bakarak yürüyün.

Altıncı kural: Yürüyüşünüzü yaparken aklınıza gelen tüm kötü düşünceleri uzaklaştırın. Eğer köpeğinizin ileriye atılacağını düşünürseniz, eğer ruh haliniz bozulursa, eğer motivasyonunuz düşerse, inanın bana köpeğiniz size itaat etmeyi kesecektir. İnsanları ve hatta kendinizi bile kandırabilirsiniz, ama köpeğinizi kandıramazsınız.

Yedinci kural: Tutarlı olun. Haftada 2 gün diyet yapıp 5 gün yapmazsanız kilo veremezsiniz, değil mi? İşte köpeğinizle yürüyüş yaparken haftada 1 gün bu kuralları uygulayıp 6 gün uygulamazsanız, köpeğinizin düzgün yürümesini beklemeyin.    

Prens ile ilk yürüyüşlerimizden birinde:


Prens sırt çantalı tasmasıyla:


Prens karlı bir Pazartesi sabahı yürüyüşü reddederken: Pazartesi sendromu köpeklerde de var galiba :) 



1 yorum:

  1. İstanbul'da köpek eğitimi için 0 516 169 09 99 iletişime geçebilirsiniz.

    https://petokulu.com/

    YanıtlaSil