24 Mart 2014 Pazartesi

Köpeğinize Oyun Öğretmek

Prens yeni  bir oyun öğrendi. Önünde birbirinin aynısı 3 kağıt bardak var. Bu bardaklardan sadece birinin içinde mama var. Prens’in görevi içinde mama olan bardağı bulmak, ve önünde sessizce oturarak doğru bardağın açılmasını beklemek.
Oyun böyle birkaç cümle ile özetlenince kolay görünüyor.
Peki Prens bu oyunu oynarken zekasını kullanıyor mu? Yoruluyor mu? Mutlu oluyor mu? Sahibiyle olan bağını geliştiriyor mu?
Köpeğinize öğreteceğiniz tüm oyunlarda kendinize bu soruları sorun. Eğer sorulara olumlu yanıt verebiliyorsanız, istediğiniz oyunu köpeğinize öğretebilirsiniz.
Zeka konusundan başlayalım.  Öncelikle cavalier king charles ırkı köpekler zeka seviyeleri olarak çok da üst basamaklarda değiller. Ancak sahiplerini mutlu etmek onlar için birincil öncelik ve bu öncelik mama ile desteklendiğinde harika sonuçlar veriyor. Bu durum hemen hemen bütün iştahlı köpekler için geçerli. (Beagle, Labrador Retriever, Cocker Spaniel, Pug, Golden Retriever…vs) Oyun aynı zamanda Prens’in genlerinde var olan müthiş koku alma duyusunu da geliştirir nitelikte. Doğru bardağı bul. Bu iş için burnunu kullan!
Köpeğinizin yorulması için illa ki koşması, atlayıp zıplaması mı lazım? Cevap: Kocaman bir “Hayır”
Siz bütün gün bilgisayarınızın başında hesap kitap yaparken, yoğun stres altında çalışırken (bir adım bile atmadan) yorulmuyor musunuz? Elbette ki yoruluyorsunuz. Beyin vücudun en yüksek enerji harcayan organıdır. Bu durum sizde de, köpeğinizde de aynıdır. Şaşırabilirsiniz ancak en fazla kilo kaybettiren spor dalı satrançtır. Köpeğiniz zeka oyunları oynadığında yorulur.
Köpeğiniz oyun oynadığında mutlu oluyor mu? Kesinlikle “Evet” Herşeyden önce sahibi onunla ilgileniyor. Bir işe yarıyor. Ve yaptığı iş neticesinde ödülüne kavuşuyor. Mutluluğunu kuyruğunu sallayarak size gösteriyor. Mutlu bir kuyruk… Paha biçilemez bir görüntü.
Köpeğinizle bağınızı geliştirdiğiniz en önemli aktivite yürüyüştür. İkinci aktivite ise oyunlardır. Oyunlar köpeğinizin düşünce yapısını anlamanızı sağlar. Ayrıca onun size olan güvenini geliştirir.
Peki… Bu oyunu öğretmek kolay mı? Köpeğinizin oyunu anlaması kolay mı?

Öncelikle köpeğinizin böyle kompleks bir oyunu oynayabilmesi için oyundaki bütün adımları bilmesi gerekiyor.  Tabi ki burada iş size düşüyor. Ona adım adım tüm oyunu anlatmalısınız. Sonra bunları bir araya getirmek yine sizin işiniz. Her köpeğin algılayış biçimi farklı. Bu sebeple ben kendi yöntemimden bahsetmeyeceğim. Ancak şunu söylemeliyim ki, kesinlikle pozitif eğitimle oyun öğretmelisiniz. Ceza yöntemini kullanırsanız bunun ismi oyun falan değil, işkencedir.

Oyun Videosu:

3 yorum:

  1. web ıcın emegınıze saglık hayvan sevgısı olmayanlar ıcın faydalı köpeklerınızı opuyorum maşallah

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Tuğçe Hanım.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Tuğçe Hanım.

    YanıtlaSil