16 Temmuz 2013 Salı

Tuvalet Eğitimi & Tuvalet Sınavı


Şüphesiz ki bir köpeğin alması gereken en öncelikli eğitimdir. Fakat olaya sadece köpeğin gözünden bakmak yanlış olur. Aslında köpeği tuvalet eğitimini alırken sahibi de bir nev-i sabır ve sevgi testine tabi tutulur. Tüm köpekler eninde sonunda bu eğitimi alır, ancak pek çok köpek sahibi maalesef eğitimin zorluklarına dayanamayıp köpeklerini sokağa, barınaklara veya diğer köpek sahiplerine terk ederler. Yani aslında tuvalet eğitimi ya da benim söylemimle “tuvalet sınavı” daha çok köpeklerle ilgili değil, sahipleriyle ilgilidir. Bu gerçek hiçbir eğitim kitabında doğrudan yazılmaz veya hiçbir köpek eğitmeni tarafından dile getirilmez, ancak ne acıdır ki gerçek budur.
Eğitim verecek ve sabırları&sevgileri sınanacak köpek sahiplerinin eğitimin her anında akıllarında bulunması gereken hususlardan bazıları aşağıdadır:
1.     Yavru köpeğiniz sizin bebeğinizdir. Nasıl ki köpeğinizden çok daha uzun süre altına yapan bebeğinizi sadece altını pisletiyor diye Çocuk Esirgeme Kurumu’na veremiyorsanız, sokağa atamıyorsanız, veya başka bir aileye sahiplendiremiyorsanız, köpeğinizi de veremezsiniz.
2.     Köpeğinizin hayattaki yegane gayesi sizi mutlu etmektir. Sadece sizin için, sizinle yaşar. 0-6 ay arası köpeklerin kasları fazla gelişmediği için tuvaletlerini kaçırabilirler. Tuvaletlerini eve yapmalarının nedeni asla ve asla sizi sinirlendirmek değildir. Hiçbir köpek, sahibinin sinirlenmesini veya üzülmesini istemez.
3.     Köpeğiniz sizi lideri olarak görür ve öğrenmeye çok hevesli bir canlıdır. Ancak her öğretmen gibi sizin de tutarlı olmanız şarttır. Her zaman aynı olaylara karşı aynı tepkileri vermelisiniz. Bir köpeğin en çok korktuğu şey tutarsız sahiptir.
Şimdi biraz da köpeğinize vereceğiniz tuvalet eğitiminden bahsedelim. Ben eğitim verdiğim dönemde inanılmaz şanslıydım. Çünkü çok akıllı bir köpeğim vardı ve ona eğitim için yeterince vakit ayırabiliyordum. Bu şekilde köpeğim 6 aylık olduktan sonra tuvaletini tutabilmeye başladı. Sabah ve akşam günde 2 defa gezdirdiğim takdirde, gün içinde tuvaletini eve yapmıyordu. Tabi ki bazı ufak tefek kazalar da oluyordu. Ancak yaklaşık 10 aylık olduğunda kazalar da tamamen bitti. Evet dört aylık zorlu bir dönem geçirdik ailece. Ben, eşim ve köpeğimiz. Ama şimdi o günler aklıma gelince ne kadar tutarlı ve mantıklı davrandığımızı daha iyi anlıyorum. Sizin de köpeğinizin 2 aylıkken eve geldiğini düşünüyorum. Yazımı buna göre yazdım.
Eğitim için ben aşağıdaki adımları uyguladım.
1.     Öncelikle köpeğimin taşıma kutusunu kullandım. Siz herhangi bir kutu kullanabilirsiniz. Burada kutunun boyutu çok önemli. Köpeğiniz kutunun içinde rahatça hareket edememeli. Yani kutu tam olarak onun yatarak sığabileceği ölçüde olmalı. Eğer kutunun içinde bir tarafa tuvaletini yapar, diğer tarafa yatarsa o kutu hiçbir işe yaramaz. Ayrıca bu kutuyu uyurken de kullanmasını sağladım. Köpeklerle ilgili çok net bildiğimiz 2 şey var: Birincisi asla ve asla yattıkları yere tuvaletlerini yapmak istemezler. Bu durumda köpeğinizin tuvaletini yapma ihtimali olduğu zamanlarda kutuda kalması sizi eğitim konusunda avantajlı duruma getirecektir. İkincisi, kapalı bir kutuda kalmayı da istemezler. Bu sebeple köpeğinize tuvalet eğitimi vereceğiniz kutunun yüzeyini yumuşatın. Mesela bu kutunun içine köpeğinizin yatağını koyun. Ayrıca köpeğinizin en sevdiği oyuncağı da kutuya koyun ki, köpeğiniz kendi isteğiyle kutuya girmek istesin. Bir de kullandığınız kutunun ön tarafı delikli ya da parmaklıklı olsun. Bu şekilde hem köpeğiniz rahatça hava alır, hem de kutudan dışarıyı görebilir.
2.     Köpeğinizin en sevdiği ödül mamasını yanınızda bulundurun. Bu mamayı eğitimde kullanacaksınız.
3.     Köpeğinize yemek verdikten hemen sonra köpeğinizi kutusuna sokun. Kutunun kapağını kapayın. Köpeğinizin kutuda rahat ettiğinden, rahatça nefes alıp verdiğinden, herhangi bir tarafının rahatsız olmadığından emin olun. 20-25 dakika sonra köpeğinizin tasmasını yanınıza alarak kutuyu açın ve köpeğinizin tasmasını takın. Daha sonra köpeğinizi kucağınıza alın ki eve hemen tuvaletini yapmasın. Merak etmeyin, evden çıkana kadar üzerinize tuvaletini yapmayacaktır. Evden çıkmadan önce ceplerinizi kontrol edin. Tuvalet poşetinizin, köpeğinizin ödül mamasının yanınızda olduğundan emin olun. Evden çıktıktan sonra köpeğinizi yere bırakın ve tasmayla dolaşmaya çıkın. Köpeğiniz tuvaletini yapmaz onun başını okşayın ve ödül maması verin. Bu şekilde şöyle düşünmesini sağlayacaksınız: “Tuvaletimi dışarı yaparsam, ödül alırım” İşte işin püf noktası bu! İşte size benzer bir örnek: Köpeğinizi akşam yatmadan önce dışarı çıkarın. Tuvaletini yaptığı anda ödülünü verin. Daha sonra yatmadan önce onu kutusuna koyun. Saatinizi 03:30 a kurup yatın, saatiniz çaldığı anda onu kutusundan çıkarın, tasmayı takın ve köpeğinizi kucağınıza alarak dışarı çıkın. Köpeğiniz dışarı tuvaletini yaptığı anda ödülünü verin. Bu şekilde vermiş olduğunuz mesajı pekiştirin “Tuvaletimi tutarsam, zorlanmaya başladığım anda beni dışarı çıkartacaklar ve tuvaletimi yaptığım anda o müthiş ödülü yiyeceğim!” Unutmayın, yavru köpeğiniz gece boyunca tuvaletini tutamayabilir. Can dostunuz için gece bir defa uykunuzdan fedakarlık edin ve onu dışarı çıkarın.
4.     Artık dışarıya tuvaletini yapmış can dostunuzla güven içinde eve girebilirsiniz. Peki evde neler yapmalısınız ? Öncelikle köpeğinizin ev içinde tuvaletini yapmasını istediğiniz yeri belirlemelisiniz. Aslında eğitimde amaç köpeğinizin tuvaletini dışarı çıkana kadar tutabilmesi, ancak eğitim süresince eğer her 3 saatte bir köpeğinizi dışarı çıkartamayacaksanız, o zaman ev içinde uygun olan bir yere ped sermek mantıklı olacaktır. Ben eğitimde yatak pedlerini kullandım. Bu pedler genelde yatalak hastalar için kullanılıyor, oldukça büyükler ve çok iyi emiyorlar. Pedin üzerine “puppy trainer”  adındaki idrar damlasını damlatın. 4 damla yeterli olacaktır. Bu damla sayesinde köpeğiniz ped üzerine yapması gerektiğini anlayacaktır. Evde olmadığınız zamanlarda yavru köpeğinizi bir odada tutun ve o odada pedi olsun. Burada vermek istediğimiz mesaj şu: “Şu anda evde değilim, ama tuvaletin gelince nereye yapman gerektiğini biliyorsun.” Çok karşılaşılan bir hata da şu: Köpeğiniz tuvaletini pedin üzerine yaptığında ona ödül maması vermeyin. O zaman hem pede, hem dışarı yapmaya çabalayacaktır ki, bu da aldığı eğitimi karıştırmasına neden olur.
5.     Haftasonunuzu köpeğinize ayırın! Haftasonu her 2-3 saatte bir köpeğinizle dışarı çıkın. Tuvaletini dışarı yaptığı anda ödül verin. Gün içerisinde 4-5 ödül alan köpeğinizde tuvaletini dışarı yapma davranışı pekişecektir. Her ay süreyi 1,5 saat uzatın. Yani eğer 2 aylıkken 2 saat ile başladıysanız, üçüncü ay 3,5 saat, dördüncü ay 5 saat, 6.ay 6,5 saat gibi…
6.     Herşey iyi gidiyor. Köpeğiniz tuvaletini dışarı yapıyor. Eğer çok zorlanırsa evdeki pedini kullanıyor. Ve bu durum haftada 1 kez falan oluyor. Artık köpeğiniz 7 aylıktan büyük. O zaman evden pedi kaldırmanın zamanı geldi. Bravo ! 5 aylık süreci mükemmel tamamladınız. 
Bu arada köpeğiniz gece boyunca tuvaletini tutabilmeye yaklaşık 5 aylıkken başlar. Bu zamandan sonra artık kutusunda yatmasına gerek yoktur. Yalnız gece yatmadan ve sabah erkenden onu dışarıya çıkarmanız gerekmektedir. İsterseniz gece bir kez kalkıp onu dışarı çıkartabilirsiniz.
Ayrıca bazı eğitmenler köpeğinizin idrar ihtiyacını su kabı ile ilişkilendirip köpeğinize yemekle beraber su koymanızı, sonra birkaç saat sonra suyu kabını boşaltmanızı söyleyebilirler. Bana göre bu kesinlikle yanlıştır. Köpeğiniz ihtiyaç duyduğu her an su içebilmelidir. Onun suyundan kısmayın. Kendi zamanınızdan çalın ve onu periyodik olarak dışarı çıkarın.
       Eğer siz bir melekseniz ve barınaktan tuvalet eğitimi olmayan büyük bir köpek sahiplendiyseniz, o zaman kutu ve ped olaylarını unutun. Köpeğinizi 3-4 saatte bir dışarı çıkarın, dışarı tuvaletini yaptığı anda ona ödül verin. Bu şekilde dışarı tuvalet yapma davranışını pekiştireceksiniz. Her hafta çıkarma sürenizi 1 saat uzatın. Köpeğiniz eğitimini maksimum 1 ayda tamamlayacaktır.
Unutmayın! Eğitim süresi boyunca elbette kazalar olacaktır. Köpeğiniz pedi yerine belki de evinizde en yapmaması gereken yere tuvaletini yapacaktır. Bu durumda tuvaletini yaptığı yeri idrar kokusu tamamen gidinceye kadar temizleyin. Temizlerken çamaşır suyu kullanmayın! Çamaşır suyu bu eğitimde hiç iyi olmaz. Diğer temizleyicileri kullanın. Köpeğinizin yapmış olduğu bu yanlış davranışı görmezden gelin. Onu affedin ve asla cezalandırmayın. Onu cezalandırmak istediğiniz zamanlarda onun gözlerinin içine bakın. Zaten bu fikrinizden hemen vazgeçeceksiniz. Şunu aklınızdan çıkarmayın! Köpeğinize bir kere bile vursanız, ya da ona çok yüksek sesle bağırsanız, onun güvenini kaybedebilirsiniz.


103 yorum:

  1. 8 aylık bir yorkshire terrier sahiplendik. Ancak tuvalet sorunu canımızdan bezbezdirdi.Tam 1 senedir uğraşıyoruz. Tam yemek kabının yanına yapıyor. Bu köpek yeğenimin hayatı. Vazgeçmek istemiyoruz ama başka çare bırakmıyor. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz ve bir çocuğun duasını alırsınız. 05455280528 Telefon numaram. Bana müsait olduğunuzda çağrı bırakırsanız birebir görüşmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorunu cozebildiniz mi?bende de aynı sorun

      Sil
    2. Bence yemegınının yerı yattıgı yere yakın olsun ve tuvaletını yapmasını ıstemedıgınız yerı o bolgeyı sırke ıle temızleyın.ben tum evı sırkelemıstım eve gelmeden kopegım..sırke kokusuyla kendı tuvaletının kokusunu yok edebılırsınız..eger kı tuvaletını yapmasını ıstedıgınız yer varsa cıslı bır bezını oraya bırakın.bence dısarıya kucagınıza alıp hep aynı yerde kıcagınızdan bırakın 8 kereden sonra hep aynı yere yapıyor.asla klorak kullanmayın evde..

      Sil
  2. 8 aylık bir yorkshire terrier sahiplendik. Ancak tuvalet sorunu canımızdan bezbezdirdi.Tam 1 senedir uğraşıyoruz. Tam yemek kabının yanına yapıyor. Bu köpek yeğenimin hayatı. Vazgeçmek istemiyoruz ama başka çare bırakmıyor. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz ve bir çocuğun duasını alırsınız. 05455280528 Telefon numaram. Bana müsait olduğunuzda çağrı bırakırsanız birebir görüşmek isterim.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar ben yeni kopek alacagim ama 2 aylik onun yaninda 5 gun kalcam sonra onu egitmene vercez sizce bana kirilor mu ??.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar ben yeni kopek alacagim ama 2 aylik onun yaninda 5 gun kalcam sonra onu egitmene vercez sizce bana kirilor mu ??.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi Hanım,

      Merhabalar,

      Öncelikle bana göre 2 aylık bir köpekte eğitime başlamak biraz erken. Zira, doğal ortamlarında köpekler ilk 2-3 ay annelerinin yanında tabir-i caiz ise davranış eğitimi alırlar. Bir köpeğin alması gereken en önemli eğitim budur. Köpek kesinlikle 2 aydan önce anne yanından alınmamalıdır. (anne sütü köpeklerde de büyük önem taşır) Eğer 2 aylık bir köpeğe eğitmen vasıtasıyla tuvalet eğitimi verdirmek istiyorsanız bence büyük bir yanılgı içinde olabilirsiniz. Köpeklerin tuvaletlerini tutabilmeleri için kas gelişimine ihtiyaçları vardır. Küçük ırk köpeklerde bu gelişim ortalama 9 ayda, büyük ırk köpeklerde ise 6 ayda tamamlanır. Bu süre zarfından önce köpeğin tam olarak tuvaletini tutmasını beklemek ona karşı haksızlıktır.
      Köpeklerde eğitim için en iyi dönem 6 ya da 9. ayda başlanacak temel itaat eğitimi dönemidir. Temel itaat eğitimi tuvalet eğitimini, tasmalı yürüme eğitimini ve genel komutları uygulama eğitimini içerir. Ev köpekleri için bu eğitim yeterlidir. Çoğu köpek sahibi bu eğitimi kendi veremedikleri ve bir eğitmenden de destek almadıkları için özellikle köpekleriyle yaptıkları yürüyüşte sıkıntı yaşarlar. İleri itaat eğitimi tasmasız yürüme ve verilen komutlara tam keskinlik ile uyma eğitimidir. Profesyonel eğitim ise belirli bir alanda uzmanlaşacak köpekler için veriler: Alan koruma, savunma...vb...

      Sonuç olarak, bence 2 aylık bir köpeği eğitmene vermemelisiniz. Mümkünse 6. aya kadar bekleyip 6.ayda vermek en iyisi. Eğer illa vermeniz gereken özel bir duruma sahipseniz, o zaman içiniz rahat olsun, köpeğiniz 5 günde zaten size fazla alışmaz, eğitmeni muhtemelen ilk sahibi olarak benimser. Eğitimden geldiğinde siz psikolojik olarak onun 2. sahibi olursunuz. Kısa bir sürede 2. sahibine giden bir köpek ilk başlarda mutsuz olur.

      Önemli Not: İyi eğitmenler profesyonel çalışır. Çoğu eğitimi siz yanındayken köpeğinize verir ve pek çoğu 6. aydan önce köpek kabul etmez. Eğitim süreci boyunca köpeğe sevgi göstermez. Bunun nedeni köpeğin gerçek sahibi ile olan bağını koparmamak, köpeğe 2. bir sahip yaratmamaktır. Yani 2. ayda köpeğinizi kabul eden eğitmen çok da doğru bir seçim olmayabilir.
      * Tüm yazılarım kendi düşüncelerimi yansıtmaktadır. Profesyonel bir köpek eğitmeni, köpek beslenme uzmanı ya da veteriner değilim. Sadece bilgi ve tecrübelerimi bu blog aracılığıyla insanlarla paylaşıyorum.
      Teşekkürler,

      Sil
    2. Sevgi Hanım,

      Merhabalar,

      Öncelikle bana göre 2 aylık bir köpekte eğitime başlamak biraz erken. Zira, doğal ortamlarında köpekler ilk 2-3 ay annelerinin yanında tabir-i caiz ise davranış eğitimi alırlar. Bir köpeğin alması gereken en önemli eğitim budur. Köpek kesinlikle 2 aydan önce anne yanından alınmamalıdır. (anne sütü köpeklerde de büyük önem taşır) Eğer 2 aylık bir köpeğe eğitmen vasıtasıyla tuvalet eğitimi verdirmek istiyorsanız bence büyük bir yanılgı içinde olabilirsiniz. Köpeklerin tuvaletlerini tutabilmeleri için kas gelişimine ihtiyaçları vardır. Küçük ırk köpeklerde bu gelişim ortalama 9 ayda, büyük ırk köpeklerde ise 6 ayda tamamlanır. Bu süre zarfından önce köpeğin tam olarak tuvaletini tutmasını beklemek ona karşı haksızlıktır.
      Köpeklerde eğitim için en iyi dönem 6 ya da 9. ayda başlanacak temel itaat eğitimi dönemidir. Temel itaat eğitimi tuvalet eğitimini, tasmalı yürüme eğitimini ve genel komutları uygulama eğitimini içerir. Ev köpekleri için bu eğitim yeterlidir. Çoğu köpek sahibi bu eğitimi kendi veremedikleri ve bir eğitmenden de destek almadıkları için özellikle köpekleriyle yaptıkları yürüyüşte sıkıntı yaşarlar. İleri itaat eğitimi tasmasız yürüme ve verilen komutlara tam keskinlik ile uyma eğitimidir. Profesyonel eğitim ise belirli bir alanda uzmanlaşacak köpekler için veriler: Alan koruma, savunma...vb...

      Sonuç olarak, bence 2 aylık bir köpeği eğitmene vermemelisiniz. Mümkünse 6. aya kadar bekleyip 6.ayda vermek en iyisi. Eğer illa vermeniz gereken özel bir duruma sahipseniz, o zaman içiniz rahat olsun, köpeğiniz 5 günde zaten size fazla alışmaz, eğitmeni muhtemelen ilk sahibi olarak benimser. Eğitimden geldiğinde siz psikolojik olarak onun 2. sahibi olursunuz. Kısa bir sürede 2. sahibine giden bir köpek ilk başlarda mutsuz olur.

      Önemli Not: İyi eğitmenler profesyonel çalışır. Çoğu eğitimi siz yanındayken köpeğinize verir ve pek çoğu 6. aydan önce köpek kabul etmez. Eğitim süreci boyunca köpeğe sevgi göstermez. Bunun nedeni köpeğin gerçek sahibi ile olan bağını koparmamak, köpeğe 2. bir sahip yaratmamaktır. Yani 2. ayda köpeğinizi kabul eden eğitmen çok da doğru bir seçim olmayabilir.
      * Tüm yazılarım kendi düşüncelerimi yansıtmaktadır. Profesyonel bir köpek eğitmeni, köpek beslenme uzmanı ya da veteriner değilim. Sadece bilgi ve tecrübelerimi bu blog aracılığıyla insanlarla paylaşıyorum.
      Teşekkürler,

      Sil
    3. Ben kopegımı aldıgımda yasal sure olan 8 hafta gecmıstı.ben almadan uc gun once annesınden ayırma surecı tamamlanmıstı..evde hıc aglamadı..fransa dayım.egıtıme hemen baslamam soylendı tabıı sabırla..kucuk bır alan belırledım yemegı suyu yatma yerı olan ustu acık olmalı ..ılk bır ay evde sadece tuvaletını yaptıkdan sonra kısa surelıgıne saldım..oda sadece bır odada.evın her yerını gezmedı..ama her ıkı saatte bır kucagımda dısarıya cıkardım.kopekler yattıgı yere yapmıyor..su an 10 aylık 3 defa cıkarıyorum gunde bıchon maltaıs.

      Sil
  5. 6 aylık rottweiler cinsi erkek kopegim var ve tuvalet eğitimini hala veremedim. Sabah 9aksam 8calisiyorum ben yokken ya yattigi yere kafesine yapiyor ya da odasina kopek yattigi yeri pislemez diyor herkes ama bnm kopegim pisliyor ne yapmam gerek bilmiyorum sık sık dus aldirmak da derisine zararli ama kendini de mahvediyor yer yeri cis kaka sabirla devam etmeye çalışıyorum ama ögrenmeyecek die korkum büyük kafese yapma huyundan vazgecmesi bnm eve gelmemi beklemesi lazim 2 aylikken aldim 4 aydir uğraşıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence o kadar sure tuvaletını tutmasını beklememelısınız.2 aylık kopek 1 yada 2 saat tutabılıyor 6 aylık 5 yada 6 saat tutsun o da egıtımle uzatılabılecek bır sureç .demekkı kopegınız cok mecbur kalıyor malesef yattıga yere yapmaya.onun da bu durum hosuna gıtmıyordur sanırım..kopegın ırkına gore de degısıyor bu sure dıye de bılıyorum..

      Sil
  6. ayrica gazete yönetimi de hasta bezi de yaramiyor hepsini param parca yapiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek Hanım,
      Merhabalar,
      6 aylık rottweiler cinsi köpeğiniz muhtemelen fiziksel olarak tuvalet eğitimine hazır. Aşağıda yazacağım eğitimi harfiyen uygularsanız sonuç alacağınızı düşünüyorum.
      1) Toplamda 5 gününüzü evde geçirebileceğiniz bir izin programı yaratın. Eğer cumartesi pazar çalışmıyorsanız 3, Cumartesi çalışıyorsanız 4 gün izin alın.
      2) Köpeğinizin akşam uyuyabileceği ancak içinde çok fazla hareket edemeyeceği bir box alın. Hemen hemen bütün petshoplarda bulabilirsiniz. Bu boxun altına ince bir battaniye serin. Eğitim süreci boyunca köpeğiniz geceleri bu boxda uyuyacak. Köpeğinizin günlük yemek öğününü 2 öğüne bölün. Sadece sabah ve akşam yemek verin.
      3) 1. Günde köpeğinizi gece uykusu hariç, gün içinde 3 saatte bir dışarı çıkarın. Dışarı çıkarırken yanınızda köpeğinizin sevdiği ödül maması veya yemek olsun. Dışarıya büyük ya da küçük tuvaletini yaptığı anda ona ödül verin. Çiş ya da kakasını dışarı yapmadan eve girmeyin. Eğer ikisini de yaparsa süper, ancak kakasını her seferinde yapmayabilir. Bu uygulamayı gün içinde sürekli yapın. Not: Köpeğinize yemek verdiğiniz durumlar farklı. Yemeklerden 40 dakika sonra onu dışarı çıkarın. (Sabah ve akşam.) Gece yatmadan hemen önce tuvalet için dışarı çıkın. Eve geldiğinizde onu boxa koyun. Box sizin yattığınız odada durabilir. Kapısı kapalı olmak zorunda. Köpeğiniz bu duruma şaşırabilir, ağlayabilir, havlayabilir. Siz direnin. Tüm geceyi boxda geçirmesini sağlayın. Sabah olduğunda boxa tuvaletini yapmamış olmalı. Mümkünse köpeğinizi boxla beraber dışarı taşıyın. (birinin size yardımcı olması çok daha iyi olur) Dışarıda köpeğinize tasma takıp tuvaletini yapmasını bekleyin. Yaptığı anda ödüllendirin. (Aslında gece yatmadan önce köpeğinize tasma takmanız iyi bir fikir olabilir.)
      4) 2. Günde tuvalet aralığını 4 saate çıkartın. Dışarı yaptığı an ödüllendirin.
      5) 3. Günde tuvalet aralığını 6 saate çıkartın. Dışarı yaptığı an ödüllendirin.
      6) 4. Günde tuvalet aralığını 8 saate çıkartın. Dışarı yaptığı an ödüllendirin.
      7) 5. Günde tuvalet aralığını 10 saate çıkartın. Dışarı yaptığı an ödüllendirin.

      Zaten işe gittiğinizde 11 saat evde olmayacaksınız.

      Özet: Tüm tuvalet eğitimi süreci boyunca her gece köpeğiniz box içinde uyumalı. (Boxun boyu çok önemli. İçinde uyuyabileceği, ancak hareket edemeyeceği, dönemeyeceği bir boyut olmalı) Hatta box içinde uykuya 10 gün devam edebilirsiniz. Yemeklerden 40-45 dakika sonra köpeğiniz mutlaka dışarı çıkmalı. Yukarı belirttiğim saat aralıklarında mutlaka dışarı çıkmalı. Çişini veya kakasını yaptığı anda ödüllendirilmeli.

      Umarım faydası olur....

      Sil
  7. Merhaba mehmet bey öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bende suan tek sorun box ebati sanirim ben en büyük kafeslerden aldim ilerde de icinde yatar tel örgüsünü iptal ederim dedim. yaklasik bi ay once 5 gün evdeydim ve sık sık gezdirdim mama verdim hic yapmadı ise gittim yine yapmadi iki gün sonra geri basladi sabah iki aksam iki ve gece toplam 5 kere gezio suan ama bnm iste oldugum 10saatlik zmn da beklemio yapiyor hatta bgndr yapmis ikisinide her tatafi cis kaka icinde hayvanin yani anlicaniz her yolu denedim daha önce jack russel cinsi köpek baktim hala benimle yasiyor iki ayda öğrenmisti ama bu oğlan öğrenme konusunda beni cok zorlayacak gibi. Ahsap ev yaptircam iki odalı yatma tuvalet yerini ayirir belki temiz kalir derisi kurudu hayvanin yikanmaktan kepeklendi yikamiyorum artik sildim biraz hala pis ama 4gun önceleri yikadim daha ������ offd büyüyüp akillanacak zamanlari gelse artik 4 kopek var bende pitbull rottweiler golden jack russel rott un eğitim bitince sıra golden da bakalim allah yardimcim olsun çok seviyorum hepsiniii ������aaa bide kedim var iran kedisi ahah ������

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek Hanım,
      Merhabalar,
      Yazınızdan anladığım kadarıyla, "bi ay once 5 gün evdeydim ve sık sık gezdirdim mama verdim hic yapmadı ise gittim yine yapmadi iki gün sonra geri basladi" 2 gün süreyle tuvaletini tutmuş. Ancak daha sonra tekrar eve yapmaya başlamış. Demek oluyor ki, fiziksel olarak tutma konusunda bir sıkıntısı yok. Sık gezdirme, dışarıda çiş veya kaka sonrasında ödülü sürekli uygulamanız gerekiyor. Eğer eve yaparsa, o zaman onun bu hareketini görmezden gelmelisiniz. Bir de yaptığı yerleri çamaşır suyu veya benzerleri ile temizlememeniz de önemli. Sabunlu su yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Köpeğinizin fiziksel bir sorunu olmadığına göre, belki de psikolojik bir problemi olabilir.
      Bu dönemde mama değişikliği yaptınız mı? Belki de yediği mama bağırsak aktivitelerini aşırı hızlandırıyordur. Kuru mama mı veriyorsunuz? Eğer sakıncası yoksa kullandığınız mamayı öğrenebilir miyim ? Ayrıca verdiğiniz miktar da sanıyorum ki köpeğinizin yaşı ve kilosuyla uyumludur...
      Sizin gibi hayvansever bir bayanın bu zorlu süreci atlatacağını düşünüyorum. Ümidinizi kaybetmeyin :)

      Sil
    2. eve yapmiyor zaten kafesine yapiyor ve detol ile temizliyorum amonyaksiz olmsi gerekiyormus. Mamasini boyuna ayina kilosuna göre günde iki kez veriyorum markasi TASTE OF WİLD. Dövmek vurmak gibi bi durum yok ama yaptığını görünce hayır oğlum bu ne yapma kafesine diyip hafifce burnuna vuruyorum aglatmadan. Tutabiliyor biliyorum bazen günlerce bisi yapmiyor ama bu bi iki haftadir her gün pis kafesi akitiyorum su ile oğlumuda siliyorum yikamaktansa silmeye karar verdim artik. Biran önce büyümesini bekliyorum evin içinde temiz bir halde özgürce dolaşacağı günü bekliyorum kafeste yasamasi cok üzüyor beni ama evde esyalari parcaliyor hem pisletiyor :(

      Sil
    3. Melek Hanım,
      Merhabalar tekrar.
      Ben köpeğin gün boyunca kafeste durduğunu düşünmemiştim açıkçası. Sadece uyurken kafese girdiğini sanıyordum. Tüm gün kafeste duran köpek belki de mutsuzluğunu belli etmek için tuvaletini kafese yapıyordur. Ben köpeğimi 5 yıl boyunca sadece 2 gün pansiyona bıraktım. Pansiyonda sabah akşam gezdirildiği halde yine de gittiğimde kafese yapmıştı...
      Ben tuvalet eğitimini verirken köpeğin tüm gün kafeste durmasına kesinlikle karşıyım. 6 aylık köpeğinizin dişleri kaşınıyordur. Tam diş değiştirme döneminde şu anda. Evde birşeyleri parçalaması muhtemelen bu yüzdendir. Evde olduğunuz zaman diliminde zaten evinizde özgürce gezsin. Siz evde yokken ise, belki bir odayı ona ayırabilirsiniz. Odada parçalanmasını istemediğiniz şeyleri tutmayın. Ayrıca o odada ona gün boyunca kemirebileceği köpek oyuncaklarından alın.
      Teşekkürler,

      Sil
    4. zaten koca bi oda onun icinde kafesi ve oyuncaklari var odaya degil kafesine yapip üstüne yatiyor tüm gun kafeste kitli değil yani teşekkür ederim yorumlariniz icin

      Sil
    5. Anladim melek hanim. Rica ederim. Umarim en kisa surede probleminizi cozebilirsiniz. Selamlar,

      Sil
    6. Anladim melek hanim. Rica ederim. Umarim en kisa surede probleminizi cozebilirsiniz. Selamlar,

      Sil
  8. barınaktan 3 aylık melez bir can sahiplendim tuvaletini dışarıya yapmaya alıştı dışarıya tuvalet yapmada bir problemimiz yok, yanımdaysa mırıldanarak tuvaletinin geldiğinide haber veriyor fakat yanımda değilse mesela ben mutfakta o oturma odasında ise hiç sessiz sedasız gidip banyonun önündeki halıya yapıyor bunun önüne nasıl gecebilirim ? bu durum onda bi alışkanlık olurmu ? ve tuvaletini tutmaya ne zaman başlar ? y

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Öncelikle geç yanıt verdiğim için kusura bakmayın. Genelde tam olarak tuvaletini tutması için köpeğinizin 6 ayı doldurması gerekir. Melez köpekler dünyanın en zeki hayvanlarıdır. Dolayısıyla doğru bir eğitim sayesinde halıya tuvaletini yapmasının önüne geçebileceğinizi düşünüyorum. Halıya yapmaması için eğer imkanınız varsa günde 5-6 kere onu dışarı çıkarın ve tuvaletini dışarı her yapışında ona ödül verin. Halıya tuvaletini yaparsa, bu hatasını görmezden gelin. Halıyı asla amonyak türevi içeren bir madde ile temizlemeyin.

      Sil
  9. merhabalar, 6 aylik standart poodle birakilmisdi 2 gundur sahiplendik, gece yatarken yatak odasina almiyoruz sabah kadar mizmizlaniyo ve en buyuk sorunumuz her kapi achildiginda dishari chikmak istemesi, ise gittigimizde zorla eve atiyoruz. nasil bi onlem almamiz lazim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, tabi ki sizin kararınızdır; ancak bence gece sizinle yatak odasında uyumasında bir sorun olmaz. Sonuçta terkedilmiş bir köpek ve yeni sahiplerini kaybetmek istemiyor. Sadece yatağınıza çıkmasına izin vermeyin, eğer çıkarsa çıktığı anda yere indirin. Her kapı açıldığında dışarı çıkmak istemesi ortamınıza henüz alışamadığını gösterir. Nisan sonu gibi bu sorununuzun kendiliğinden çözüleceğini düşünüyorum. Ona sevgi gösterin. Sizin de onu terketmeyeceğinizi anlaması biraz zaman alıyor sadece...

      Sil
  10. Mehmet Bey Merhaba,
    Bir hafta once bir yasina yakin disi bir maltese sahiplendik. Sahipleri sokaga birakmis sonra yaklasik olarak 5 tane ev gezmis. Biz artik onun kalici ailesi olarak aldik kendisini. Cok akilli bir kopek, buyuk ihtimalilk sahipleri bir cok konuda onu egitmisler. Otur, kalk, evet, hayir gibi komutlari anliyor. Hatta disarida tasmasi olmadan rahatlikla dolabiliyoruz kendisiyle, hem de bu kadar kisa surece! Ancak tuvalet egitiminde nasil bir yol izlemem gerektigini bilmiyorum. Genellikle verilen tum bilgiler yavru olarak eve alinan bir can ile ilgili. Ancak bizim kizimiz buyuk ve daha onceden ogrendigi bir seyler var. Ben 9-6 calistigim icin gun icerisinde annem bakiyor ona. Eger bu konuda bize yardimci olursaniz cok seviniriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle hemen yanıt dönemediğim için kusura bakmayın.

      Sizi petshoplardan köpek sahiplenmediğiniz, yardıma muhtaç bir cana yardım eli uzattığınız için kutluyorum. Aslında yetişkin köpeğin tuvalet eğitimi yavru bir köpeğin eğitimine çok benzer. Yapmanız gereken şey negatif davranışı görmezden gelmek; pozitif davranışı ise ödüllendirmektir. Eğer Cumartesi günleri çalışmıyorsanız, o zaman Cumartesi ve Pazar gününüzün tamamını köpeğinize ayırın. Sabah kahvaltınızı yapın, köpeğinize de kahvaltısını verin ve evden çıkın. Evden çıkmadan önce köpeğinizin yemeği sevdiği şeyleri yanınıza alın. Köpeğiniz çiş ve kakasını dışarı yaptığı anda ödülünü verin. Bunu iki gün ard arda tekrarladığınızda (çiş ödülleri ile birlikte) muhtemelen en az 10-12 kez ödül vermiş olacaksınız. Bu sayı bir davranışın oturması için yeterli olabilir. Eğer mümkünse Pazartesi günü normalde uyandığınızdan 1 saat önce uyanın. 1 saat boyunca köpeğinizle yürüyüş yapın. Tuvaletini yaptığı anda yine ödül verin. Akşam işten gelir gelmez onu yine en az 1 saat gezdirin. Maltese terrier küçük bir ırk. Dolayısıyla mesanesi de ufak, ancak yine de kas gücüne bağlı olarak sabahtan akşama kadar tuvaletini tutabileceğini düşünüyorum.

      Not 1: Evde köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermesi için hazırladığınız bir yer varsa, bu yeri tamamen ortadan kaldırın. Amaç köpeğinizin sadece dışarı yapması. Ve eğer annenizin öğlen köpeğinizi gezdirme şansı varsa, aynı ödül yöntemini o da uygulasın.

      Not 2: Artık bir köpeğiniz var. Köpek sahibi olmak demek, yaşam tarzınızın değişmesi demektir. Sabah çok erken saatlerde uyanıp onu gezdirmeniz, akşam da eve gelir gelmez onunla yürüyüşe çıkmak gerekir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir başarı çiçekli yollardan gidilmez :) Hele tuvalet eğitiminde hemen hemen tüm yollar çakıllıdır :)

      Teşekkürler,

      Sil
  11. Merhabalar;
    Köpeğim daha 4 haftalık fakat annesi öldüğü için yanımıza aldık. Fakat evde pislemedik yer bırakmadı. Dışarı çıkınca yapıyor ama evde de yapıyor. Özellikle sürekli çiş yapıyor. Tuvaletini yapacağını anladığımızda kutusuna götürüyoruz fakat orada kendini tutuyor gidip yine evde bir yere yapıyor. Ne yapmalıyız daha çok küçük

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Öncelikle sizin de belirttiğiniz gibi köpeğiniz çok küçük. Bu yaştaki bir köpek için tuvalet eğitiminden bahsetmek pek mümkün değil. Yani evde de dışarıda da yapar. Tuvaleti geldiği anda yapar. Kasları gelişmemiştir... Şu anda iki şeye ihtiyacınız var:
      1) Yaşlı hastalar için üretilmiş yatak koruyucu örtü:
      http://www.canped.com/urun/canped-yatak-koruyucu-ortu/yatak-koruyucu-ortu-6090-cm
      2) Çiş Damlası: https://www.petlebi.com/kopek-urunleri/gimborn-kopek-cis-egitim-damlasi-50ml.html

      Mümkünse köpeğinizi 1-2 gün küçük bir alanda tutun. Bu alanda şunlar olsun: Köpeğinizin yatağı, hasta örtüsü, mama ve su kabı. Bu alanı salonunuzda koltuk ve kanepeleri kullanarak yapabilirsiniz. Ya da linkteki gibi birşey satın alabilirsiniz: http://www.hepsiburada.com/lion-kopek-oyun-parki-kucuk-kirmizi-pm-ptbolion60571s
      Hasta bezinin üzerine 5-6 damla çiş damlası dökün. Ve köpeğinizi kurduğunuz alana yerleştirin. Sizden ayrıldığı için çok ağlayacaktır, ancak buna katlanmanız gerekiyor. Hasta örtüsüne yaptıkça örtüyü değiştirin ve her defasında 5-6 damla çiş damlası koyun. Linkleri sadece kafanızda birşeylerin canlanması için verdim. Bütçenize uygun bir çözüm yaratabilirsiniz. Hasta örtülerini ikiye kesip de kullanabilirsiniz. Çiş damlasının (puppy trainer) ucuz olanları çok işe yaramıyor yalnız, onu da belirteyim. Köpeğiniz 4 aylık olduğunda tuvalet eğitimini tekrar görüşebiliriz. Allah size kolaylık versin. Köpeğinizle mutlu bir yaşantı dilerim.
      Teşekkürler,

      Sil
  12. Merhabalar;
    Köpeğim daha 4 haftalık fakat annesi öldüğü için yanımıza aldık. Fakat evde pislemedik yer bırakmadı. Dışarı çıkınca yapıyor ama evde de yapıyor. Özellikle sürekli çiş yapıyor. Tuvaletini yapacağını anladığımızda kutusuna götürüyoruz fakat orada kendini tutuyor gidip yine evde bir yere yapıyor. Ne yapmalıyız daha çok küçük

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,
      Öncelikle sizin de belirttiğiniz gibi köpeğiniz çok küçük. Bu yaştaki bir köpek için tuvalet eğitiminden bahsetmek pek mümkün değil. Yani evde de dışarıda da yapar. Tuvaleti geldiği anda yapar. Kasları gelişmemiştir... Şu anda iki şeye ihtiyacınız var:
      1) Yaşlı hastalar için üretilmiş yatak koruyucu örtü:
      http://www.canped.com/urun/canped-yatak-koruyucu-ortu/yatak-koruyucu-ortu-6090-cm
      2) Çiş Damlası: https://www.petlebi.com/kopek-urunleri/gimborn-kopek-cis-egitim-damlasi-50ml.html

      Mümkünse köpeğinizi 1-2 gün küçük bir alanda tutun. Bu alanda şunlar olsun: Köpeğinizin yatağı, hasta örtüsü, mama ve su kabı. Bu alanı salonunuzda koltuk ve kanepeleri kullanarak yapabilirsiniz. Ya da linkteki gibi birşey satın alabilirsiniz: http://www.hepsiburada.com/lion-kopek-oyun-parki-kucuk-kirmizi-pm-ptbolion60571s
      Hasta bezinin üzerine 5-6 damla çiş damlası dökün. Ve köpeğinizi kurduğunuz alana yerleştirin. Sizden ayrıldığı için çok ağlayacaktır, ancak buna katlanmanız gerekiyor. Hasta örtüsüne yaptıkça örtüyü değiştirin ve her defasında 5-6 damla çiş damlası koyun. Linkleri sadece kafanızda birşeylerin canlanması için verdim. Bütçenize uygun bir çözüm yaratabilirsiniz. Hasta örtülerini ikiye kesip de kullanabilirsiniz. Çiş damlasının (puppy trainer) ucuz olanları çok işe yaramıyor yalnız, onu da belirteyim. Köpeğiniz 4 aylık olduğunda tuvalet eğitimini tekrar görüşebiliriz. Allah size kolaylık versin. Köpeğinizle mutlu bir yaşantı dilerim.
      Teşekkürler,

      Sil
  13. Merhaba mehmet bey 4 buçuk aylık bir yorkshire terrier im var 2 aydır birlikteyiz ve tuvalet eğitimi veremiyorum hergün dışarı çıkaramıyorum evde balkona yapmasini istiyorum ama bir türlü alismadi yanındaysam yapıyor balkona ama değilsem kaşla göz arasında neresi olursa yapıyor biran önce çözüm bulmalıyım ayrıca dışarı çıktığında da tutuyor tuvaletini yapmıyor önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Öncelikle geç yanıtım için kusura bakmayın. Genelde Yorkshire terrier ler 8 aydan önce dışarıya yapmaya alışamaz.
      Sizin için puppy trainer çözümü önerebilirim:
      1) Yaşlı hastalar için üretilmiş yatak koruyucu örtü:
      http://www.canped.com/urun/canped-yatak-koruyucu-ortu/yatak-koruyucu-ortu-6090-cm
      2) Çiş Damlası: https://www.petlebi.com/kopek-urunleri/gimborn-kopek-cis-egitim-damlasi-50ml.html

      Mümkünse köpeğinizi 1-2 gün küçük bir alanda tutun. Bu alanda şunlar olsun: Köpeğinizin yatağı, hasta örtüsü, mama ve su kabı. Bu alanı salonunuzda koltuk ve kanepeleri kullanarak yapabilirsiniz. Ya da linkteki gibi birşey satın alabilirsiniz: http://www.hepsiburada.com/lion-kopek-oyun-parki-kucuk-kirmizi-pm-ptbolion60571s
      Hasta bezinin üzerine 5-6 damla çiş damlası dökün. Ve köpeğinizi kurduğunuz alana yerleştirin. Sizden ayrıldığı için çok ağlayacaktır, ancak buna katlanmanız gerekiyor. Hasta örtüsüne yaptıkça örtüyü değiştirin ve her defasında 5-6 damla çiş damlası koyun. Linkleri sadece kafanızda birşeylerin canlanması için verdim. Bütçenize uygun bir çözüm yaratabilirsiniz. Hasta örtülerini ikiye kesip de kullanabilirsiniz. Çiş damlasının (puppy trainer) ucuz olanları çok işe yaramıyor yalnız, onu da belirteyim.

      Bu eğitimi verdikten sonra hasta pedini balkonunuzun istediğiniz bir yerine koyun. Üzerine puppy trainer damlatın.

      Sanıyorum sorun hallolacaktır.

      Selamlar,

      Sil
  14. 6 aylık sokaktan bulduğumuz golden kırması köpeğimiz denedigimiz yöntemlere rağmen hala tuvaletini yapıyor. Evde boş odamız vardı tuvalet için oraya alıştı artık tuvalet eğitimi alabileceğini dusunup odayı temizleyip kapattik.sık sık disari çıkarıyoruz tuvaleti geldiğinde de belli ediyor tuvaletini yaptigi kapıyı tirmaliyor hemen çıkarıyoruz ama 1saatte dışarda gezdirsek hiçbir şekilde dışarı tuvaletini yapmıyor tuvalet kokusu aldık cisini yaptığı gazeteyi sokağa çıkardık ama ewe döndüğümüz gibi ewe yapıyor artık çok çaresiz kaldik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyda Hanım,
      Merhabalar,
      Geç yanıtım için kusura bakmayın.
      Öncelikle köpeğinizi dışarı çıkarttığınızda gerekirse saatlerce onu yürütün. Köpeğiniz tuvaletini yapmadan onu eve sokmayın. Haftasonu 1 tam gününüzü ona ayırmanız gerekebilir. Köpeğiniz tuvaletini yaptığı anda (büyük ya da küçük farketmez) hemen ona ödül maması verin (sevdiği bir ödül maması ya da yiyecek) Bu hareketi birkaç gün tuvaletini her yapışında tekrarlayın. Bir süre sonra düzene girecektir. Selamlar,

      Sil
  15. Merhabalar malties terieri kopegimi 2aylikken sahiplendim 3.ayina giricek asilari tam tamamlanmadigi icin disari cikartmayin dedi veterinerim oyuzden evde tuvalet egitimi vermeye calisiyorum ama evdede heryere isiyor gazeteye cani isterse yapiyor gazeteye yatiyor orda oynuyor bos buldugu heryere isiyor simdilerde ise yAtaga cikip oraya isemeye basladi.. Yardimci olurmusunuz��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hilal Bey,

      Merhabalar. Öncelikle tuvalet eğitimi dediğimiz konunun aslı köpeğinizin hiçbir şekilde eve yapmaması. Ancak 3.ayına girecek malteese terrier inizin bunu yapabilmesi elbette ki sözkonusu değil. Köpeğinizin tuvaletin istediğiniz yere yapması için 2 önemli araca ihtiyacınız var:
      1) Yaşlı hastalar için üretilmiş yatak koruyucu örtü:
      http://www.canped.com/urun/canped-yatak-koruyucu-ortu/yatak-koruyucu-ortu-6090-cm
      2) Çiş Damlası: https://www.petlebi.com/kopek-urunleri/gimborn-kopek-cis-egitim-damlasi-50ml.html

      Mümkünse köpeğinizi 1-2 gün küçük bir alanda tutun. Bu alanda şunlar olsun: Köpeğinizin yatağı, hasta örtüsü, mama ve su kabı. Bu alanı salonunuzda koltuk ve kanepeleri kullanarak yapabilirsiniz. Ya da linkteki gibi birşey satın alabilirsiniz: http://www.hepsiburada.com/lion-kopek-oyun-parki-kucuk-kirmizi-pm-ptbolion60571s
      Hasta bezinin üzerine 5-6 damla çiş damlası dökün. Ve köpeğinizi kurduğunuz alana yerleştirin. Sizden ayrıldığı için çok ağlayacaktır, ancak buna katlanmanız gerekiyor. Hasta örtüsüne yaptıkça örtüyü değiştirin ve her defasında 5-6 damla çiş damlası koyun. Linkleri sadece kafanızda birşeylerin canlanması için verdim. Bütçenize uygun bir çözüm yaratabilirsiniz. Hasta örtülerini ikiye kesip de kullanabilirsiniz. Çiş damlasının (puppy trainer) ucuz olanları çok işe yaramıyor yalnız, onu da belirteyim.

      Yatağa yapma sorunu biraz psikolojik de olabilir. Genelde sahiplerinin ilgisini çekmek için yapılan bir harekettir yetişkin köpeklerde. Köpeğiniz yavru olduğundan çok da karar veremiyorum.

      Size köpeğinizle beraber mutlu bir yaşantı dilerim.

      Selamlar,

      Sil
  16. Merhaba,yardımınıza ihtiyacım var.2 yasında 4 numara erkek terrier yaklasık 1,5 ay önce barınaktan sahiplendim.ilk gunler baktım halıya yapıyor,onları kaldırdım(Allahtan yaz ),günde en az 5 kere tuvalete çıkıyor,2 tanesinde saglam yuruyoruz,ona bir oda verdim,evde salon ve yatak odası dışında cocuk odası,mutfak ve balkonu cok rahat kullanıyor.Barınakta 3 gun kalmıs,sokakta ne kadar sure yasadığına dair bir bilgim yok,tek bildiğim aldığım gün inanılmaz içler acısı haldeydı,asıları bitti,8 gun önce kısırlastırıldı,ancak evde ona verdığım odada son bir haftadır koltuga çiş ve kakasını ısrarla yapıyor.bugun odayı iptal ettim,koku duydukca yapacak diye(gerekli temizlik ve tedbirlerden sonra geri kullanımına acacagım)yine bugun genişçe bir leğen aldım,balkona kum koydum,gerekli anlarda kullanabilsin diye(saat gece 11 de tuvalet ihtiyacını yatırsamda sabah beste odada kaka ve çiş bulabiliyorum)eger bir aya kadar duzelmezse iç sansı yok,çünkü pislige dayanamıyorum,suan sadece sabbrediyorum,topragı da ayaklarıyla ortaya sacıyor,öneriniz nedir tuvalet konusunda(royal canın kuru mama kullanıyorum,17 kg max,sabah aksam birer kap veriyorum)tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar bende yaklaşık 5 aylık bir pitbul sahiplendim sokağa atılmış çiş eğitimi yok dışarı çıktığında kesinlikle yapmıyor saatlerce dolaştirsam da tutuyor eve geldiği anda eve yapıyor balkona alıştırdım ve sürekli yarim yarim yapıyor 2 3 saatte bi kaka yapıyor aynı zamanda çiş ama dışarda 5 saatte dursak yapmıyor bu durumu nasıl çözeceğimı bilmiyorum artık parkeleri yemeye kemirmeye başladı koklatip hayır diyorum kızıyorum 2 dk sonra gene yapıyor gözüne bakınca korkuyor bırakıyor ama inatla yapmaya devam ediyor ben varken çok akilli ben odadan çıkar çıkmaz herşeyi yapiyor yapmaması gereken

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar bende yaklaşık 5 aylık bir pitbul sahiplendim sokağa atılmış çiş eğitimi yok dışarı çıktığında kesinlikle yapmıyor saatlerce dolaştirsam da tutuyor eve geldiği anda eve yapıyor balkona alıştırdım ve sürekli yarim yarim yapıyor 2 3 saatte bi kaka yapıyor aynı zamanda çiş ama dışarda 5 saatte dursak yapmıyor bu durumu nasıl çözeceğimı bilmiyorum artık parkeleri yemeye kemirmeye başladı koklatip hayır diyorum kızıyorum 2 dk sonra gene yapıyor gözüne bakınca korkuyor bırakıyor ama inatla yapmaya devam ediyor ben varken çok akilli ben odadan çıkar çıkmaz herşeyi yapiyor yapmaması gereken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mama kabını iki öğün aynı saatte(kesinlikle şaşmaması lazım saatin.) önüne koyun doyunca kaldırın istediği her zaman mama kabı önünde olmasın, mamayı yedikten hemen sonra dışarı çıkartın yarım saat kırk dakika gezdirin, tuvaletini yaparsa ödül maması verin, yapmazsa eve geri getirin, eve kaçıracaktır sorun etmeyin, sindirim saatini bu şekilde düzenledikten sonra her dışarı çıktığınızda önce çişini sonra kakasını yapacaktır

      Sil
  19. Mrb benim 65 günlük maltese terrier yavrum var. Eve gelince kazalar olmasın diye halıları kaldırmıştım. Şu an tuvaletini petlere yapıyor . Odaya ızgaralı köpek tuvaleti aldık ama pet koymadan Oray'a yapmıyor. Petlerin birini de koridora koyduk hangi pede yakınsa ona yapıyor . Halıları sermeye korkuyorum yumuşak bulunca yapmaya kalkar mı diye. Yattığı odada ve koridorda pet koymakla hata mı yaptım diyorum bazen ama şu an onlardan başka yere yapmıyor. Halıları serdiğimde Nasıl bir yol izlemeliyim. Tuvaletini tutmasını öğrenebilir mi yoksa küçük mü. Pet yerlerini bir tane mi yapmalıyım . Yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavaş yavaş tek bir pet kalana kadar iki üç günde bir petleri kaldırın, yaklaşık bir ay sonra tek bir pet kalacak şekilde, petlerin tuvalet olduğunu öğretmişsiniz anladığım kadarıyla, şimdi sırada son kalan pedin tuvalet olduğunu her tuvaleti geldiğinde hatırlamasını öğretmek kalmış

      Sil
  20. Merhaba. Benim 5 aylık bir maltese terrierım var. Disarida tuvalet yapmaya alışmadan önce evdeki pede tuvaletini yapmaya alışmıştı. Ama ne zaman ki aşıları bitti ve dışarıda tuvalet yapmaya başladı o günden beri evde tuvaleti geldiğinde sürekli pedin dışına ve yatağımın üzerine tuvaletini yapmaya başladı. Kızdığımı da anlıyor ama ne yaptıysam çözümü bulamadım . Bir öneriniz varmı acaba

    YanıtlaSil
  21. merhabalar benim 6 ayına giren bir amerikan staff cinsi pitbullum var sorunum su eve kakasını yapmıyor o egitimi aldı çişinide tutuyo ama bazen gün içinde 2 3 kere halıya yapıyo biraz kızıyorum gözlerinin içine bakıp anlasın diye anlıyo anlamıyo deil ama yine kaçırıyo tuvalet saatleri sabah 7.00 ölen 12.00 akşam 5.00 gece 12.00 düzenli bi şekilde cıkarıyorum sabah ögününü yedikten sonra ve akşam yemegini yedikten sonra yapma saatleri halıya genelde 5.00 gece 12.00 arası bu zamana kadarda ilk defa yatak odasına taşa yapmıs ama o hata bende sanırım normalde 7 de gittigi için tuvalete 8.30 gibi kalktım tutamamıs olabilirmi

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. kafayı yemiş olmalısınız köpeği boxa koyup tuvaletini tutturmak falan çok acımasızca, yavru köpekler için acımasızca oynamak isteyecektir hareket edemeyeceği ama uyuyabileceği bir boxa koymak falan demişsiniz kusra bakmayın ama bizde köpek bakıyoruz benim köpeğim hayatta eve yapmaz kakasını çişini ve hiç böyle saçma yöntemler kullanmadım açıkçası, sadece sabah ve akşam olmak üzere öğünlerini hep aynı saatinde verdiğiniz zaman(bu saati hiç değiştirmeyeceksiniz, suyu önünden almak sakıncalı demişsiniz ama bir köpeğin günlük su ve mama ihtiyacı miktarını az çok gözlemleyerek farkedebilirsiniz, efor sarfettikten çişini yaparak su kaybettikten sonra yüklü miktarda su içecektir içtiği suyu litre olarak ölçüp su öğünü oluşturmak acımasızlık değildir, tuvalet eğitimi süresince yapılması gereken en mantıklı tutumdur, su kaybettikten sonra içtiği su boşaltım sistemini dolaşır mesanede birikir,köpeğinizin biyolojik saatine göre ikinci su öğününden hemen sonra dışarı çıkarırsanız mesanede biriken çişini yapacaktır çünkü vücuduna boşaltım sistemine girmesi gereken yeni su aldı ve mesanede yer açılması gerekir değil mi? zaten kapta duran suya 24 saat ihtiyacı yoktur köpeğinizin) öğünlerden hemen sonra dışarı çıkarıp yaklaşık bir saat gezdirdiğiniz zaman zaten on onbeş günde hayvan anlıyor tuvaletin dışarısı olduğunu, biyolojik saati var sindirim süresini iyi gözlemleyerek tespit edersiniz, köpekler koşullama ile öğrendiği için tuvaletini yaptıktan sonra ödül maması tespitiniz haricinde söylediğiniz box olayı aşırı derecede saçma, evin içinde belirli bir yere alıştırırsanız bundan vazgeçirmek kolay olmuyor kaldırdığınız zaman pedi veya gazeteyi çok uzun süre orayı tuvalet olarak hatırlayabilir, son olarak içeri tuvaletini yaptıktan sonra kızmanızın hiç bir önemi yok, tuvaletini yaptığı anda kızma kelimenizi ( tek bir kızma kelimeniz olmalı onu söylediğiniz zaman hafif sesinizi yükselterek yanlış bişey yaptığını fark etmesi gerekiyor köpeğinizin.) eve tuvaletini kaçırdığında mutlaka kokusu kalmayacak şekilde temizlenmesi gerekiyor, köpekler kendi dışkılarının kokusunu tanırlar ve tekrar dışkı yapacakları zaman eğer önceden yaptıkları güzergah üzerinden geçiyorsanız önceki dışkısından tuvalete geldiğinizi anlayacaktır, eğitim sırasında sık güzergah değiştirmeyin, dün yaptığı kakasını bulun, pede yapma eğitimi için çiş damlası kullanmak mantıklı evet, ama bunada gerek yok, çişini kaçırdığı yerden birazcık pede sürebilirsiniz, aynı işlevi görecektir, zaten yavrunun alanı darsa çişi geldiğinde kakası geldiğinde dikkatini dağıtacak çok unsur yoksa gidip tuvalet kokan yere yapacaktır mutlaka, tekrar söylüyorum yattığı yere yapmaz mantığını kullanarak bir boxa kapatmak çok saçma, biraz gözlemlediğinizde zaten bu işin bahsettiğim gibi olduğunu anlayacaksınız, her köpek tuvaletini yapmadan önce tuvaletini yapacağını belli eder, koklar sağı solu tuvaletini yapacak en uygun yeri seçer, eğer önceden bıraktığı bir ipucu bulursa gider yine aynı yere yapar.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba ( LÜTFEN CEVAP VERİN ) bizim bir Pug cinsi bir köpeğimiz var ve bu 3,15 aylık biz bu köpegi tualet eğtimine gönderdik ve aldılar yanlışmı yaptık bir hastalığı çıkarmı ??

    YanıtlaSil
  25. Merhaba 3 aylık golden yavrusu besliyor ve daha bu gün tuvaletini pedine yaptı daha küçük diye üstüne varmadan yaptıktan sonra mama verdim ama evin içinde besliyorum ama birde şu sorunum var sürekli ellerimi ısirma ya çalışıyor Hayır dedim mi hirlayp ısirma ya çalışıyor yardimci olur musunuz teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve tuvaletini pedine yapmaya devam eder mi

      Sil
  26. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar, 7 aylık yorkshire terrier dişi köpeğim var. 1 senedir mahvetti bizi :( çok seviyorum acayip bir bağlılık var ona karşı fakat tuvalet eğitimi beni çok yordu. Küçük bir odam var evimde orayı ayırmıştım biraz alıştırdım çiş pedi alışkanlığı var ama o da hep yere geçiyor diye tuvalet aldım ve yer değişikliği yaptım. Ben evde olduğum zaman takip ediyorum ya ben götürüyorum yada o gidiyor tuvaletine yapıyor ama gece uyurken halıya yapıyor, işte olduğum zamanlar halıya yapıyor ve dışarıda 3-4 saat tuttum oraya da yapmıyor. Yardımlarınıza çok ihtiyacım var yer değişikliği olduğu için mi böyle yapıyor bilmiyorum. Kızımdan vazgeçmeyi hiç düşünmüyorum ama eşim pek öyle düşünmüyor :(

    YanıtlaSil
  28. MERHABA
    2 aylık maltessterrier cinsi erkek bir yavru aldık(3 hafta önce) evimiz iki katlı yukarı katta boş bir odada büyük bir kutu ve aşağı katta yine aynı şekilde oturduğumuz odada bir kutuda mama su kabı minderi ve diğer bir uçtada tuvaleti için hasta pedi serili büyükçe bir kutuda bademe yer yaptık badem tek bir pede yapıyordu önceleri sonra aşağı katta onu tuvaletin arasında bir pede alıştırdık şu an arada küçük kaçırmalarda olsa aşağı katta tuvaletteki pede yapıyor.dolayısıyla büyüdü kutudanda çıkardık aşağı katta sorun yok
    yalnız yukarıda da aynı şekilde kutu olmasına rağmen çişini olmasada kakasını ped haricinde kutunun her yerine yapabiliyor sorun şuki artık yukarı kattaki kutudanda çıkmaya başladı. Ve odada sabah kakasıyla karşılaşıyoruz ne yapabiliriz.şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  29. Selamlar.

    Size 2 sorum olacak. Vereceğim yanıtı etkileyecek sorular bunlar:

    1) Köpeğiniz merdivenleri kendi başına çıkabiliyor mu?
    2) Tuvalet olarak kullanmasını istediğiniz pedlere her zaman erişebiliyor mu ? Örneğin gün içinde alt katta ise üst katın kapısını kapatıyor musunuz ?

    YanıtlaSil
  30. merdivenleri çıkamıyor.sabahları kızımla beraber aşağı iniyor bütün gün yatana kadar aşağıda (aşağıda tuvaletimiz var pedi orada oraya alıştı nerdeyse kaza bile olmuyor gündüz)gece hepimiz yatarken onuda yukarı kattaki odaya götürüyoruz oda da pedi var fakat ona yapmıyor gece yukarıda banyoya alıştıracağız ama şu an bulunduğu odadaki pede yapmasını istiyoruz olmuyor bu arada cevabınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar.
    Maalesef sizin en büyük dezavantajınız evinizin 2 katlı olması ve köpeğinizin tek başına merdivenleri inip çıkamaması. Köpekler son derece düz hayvanlardır. Tek bir doğruları vardır. Örneğin eve tuvaletini yapmayan köpekler asla ve asla (eğer fizyolojik ya da psikolojik bir bozuklukları yoksa) eve yapmazlar.
    Sizin köpeğiniz için evde tuvaletini yapacağı tek bir yer var kafasında; o da alt kattaki pedi. Aynı evde iki farklı yere alışmaları köpeklerin doğasına aykırı. Benim burada önerim geceleri bir müddet kafes çözümünü denemeniz olabilir. Ya da gece birkaç kez saat kurup onu alt kata indirebilirsiniz. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  32. cevap için teşekkürler kafes yerine odada kapalı bırakıyoruz kafes yerine geçermi bilmiyorum ama kapısınıda kapatıyoruz .sabah heryeri kirletmiş oluyor çişini pede yapsada kakasını kesinlikle yapmıyor.birde odada kapalı kalınca havlıyor.komşulardan çekiniyorum o odayada alışsın benimsesin istiyoruz evde olmadığımızda orada kalabilsin diye kafes yerine koca bir oda verdik ama bademi mutlu edemedik acaba alt kattamı kalsa gece her taraf halı daha bebek olurya kaçırırda göremessem diye

    YanıtlaSil
  33. birde misafirimiz çok geliyor daha çok aşağıda ağarlıyoruz onları yukarı katta yatak odaları var bademin yukarı kata alışmasını o yüzden istedim yukarıyı sevsinki ne gelen misafirler nede badem rahatsız olsun odasında kalabilsin(maalesef bazı insanlar çekiniyorlar halen hayvanla oturmaya

    YanıtlaSil
  34. Merhaba benimde bir sorum var.2 yasinda bir pekinez kız sahiplendim.5aydir birlikteyiz.Tuvalet egitimi var ve her zaman disari yapiyor gunde iki defa.Ancak kis geldi ve asiri yagmurlu havalarda disarida yapmakta zorlaniyor.disari cikarttigimda kaka yapmadan eve donuyoruz iki gundur.Pet serdim banyoya ve spreyde sıktım.sizce disari cikartmasam gidip oraya yapar mi yoksa tutar mi? Kotu havalarda ne yapmam lazim?

    YanıtlaSil
  35. Burcu Hanım,
    Merhabalar,
    Öncelikle 2 yaşında bir yavrucağı sahiplendiğiniz için size yürekten teşekkür ederim.
    Halihazırda tuvalet eğitimini tamamlamış olan köpeğinizin kafasını karıştırmanızı tavsiye etmem. Onun yerine soğuk havalar için satılan köpek kıyafetlerini kullanabilirsiniz. PETZA'nun bu konuda güzel bir sitesi var, tavsiye ederim.
    Selamlar,

    YanıtlaSil
  36. MEHMET BEY GÜNAYDIN DAHA ÖNCEDE SİZE YAZMIŞTIM DEDİKLERİNİZİ UYGULADIK 10 GÜNDÜR SADECE ALT KATA ALIŞTIRDIK VE KAZASIZ ALT KATTAKİ TUVALETE GECE BİLE HİÇ KONTROL ETMEMEMİZE RAĞMEN BADEM ORAYA YAPIYORDU KAKA VE ÇİŞİNİ FAKAT 2 GÜNDÜR NE OLDUĞUNU ANLAMADIK TUVALETE GİRMİYOR VE ÖZELLİKLE KAKASINI HALIYA YAPMAYA BAŞLADI SEBEBİNİ ÇÖZEMEDİK PEDİNİ TUVALET DIŞINA SERDİĞİMİZDE SADECE ÇİŞİNİ ORAYA YAPIYOR KAKASINI YİNE HALIYA YAPIYOR YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİZ .FİKİRLERİNİZ TAVSİYELERİNİZ BİZE ÇOK İYİ GELİYOR YİNE BİR YARDIM LÜTFEN

    YanıtlaSil
  37. ÇILDIRMAK ÜZEREYİZ LÜTFEN YARDIM EDERMİSİNİZ.BU YÜZDEN ONU KAYBETMEK İSTEMİYORUZ.NE YAPMALIYIZ BİR YOL GÖSTERİN LÜTFEN

    YanıtlaSil
  38. Selamlar, köpeğinizin sorunu psikolojik ya da fiziksel olabilir. Neşeli patiler kurucusu - neşe öztürk ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Facebook aracılığıyla kendisine ulaşabilirsiniz. Tşk,

    YanıtlaSil
  39. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM MEHMET BEY CEVABINIZ VE İLGİNİZ İÇİN BİR ÇARE BULMALIYIM.ÇOK SAĞOLUN

    YanıtlaSil
  40. NEŞELİ PATİLER İLE ARAMAM YETERLİMİ ACABA DOĞRU KİŞİYLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUM MEHMET BEY FACEDE ARADIĞIMDA BİR SÜRÜ ADRES ÇIKIYOR YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ

    YanıtlaSil
  41. BULDUM TEŞEKKÜRLER SİZİ MEŞKUL ETTİM ÖZÜR DİLİYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hiç önemli değil. Neşe Hanım'a benim referansım ile aradığımı söyleyebilirsiniz. Kendisi işini iyi yapan bir profesyoneldir.

      Sil
  42. Mehmet bey tekrardan merhabalar öncelikle size ve neşe hanıma çok teşekkür ederim sayenizde bir çok zor aşamayı atlattık.yine sizin yardımınıza ve fikirlerinize ihtiyacım var daha önce bahsettiğim gibi evmiz iki katlı şu an badem alt katta bizimle oturuyor oynuyor kakasını çoğunlukla dışarı yapıyor pek bu konuda bi sorunumuz kalmadı gece yukarı katta kızımın odasında uyuyor. sorun şu gelenimiz gidenimiz çok oluyor badem bize geleli 2 ay kadar oldu hiç bu arada misafir alamadık.şu ara evimize gelmek isteyen çok hem bademin hemde gelen misafirlerimizin rahatsız olmaması için bademi yukarı katta bir odaya alıştırmak istiyorum bunu sorunsuz onu korkutmadan tedirgin etmeden nasıl başarabilirim yardım edermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiyede bir ilk ve sizin içinde işe yarayacaktır badem hanım .. https://goo.gl/BD3fr9

      Sil
  43. bu arada kendi başına yukarı kata çıkabiliyor fakat henüz aşağı inemiyor.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba, 2 aylık bir Yorkshire Terrier Teacup aldım. Tuvalet konusunda sadece eve yapsa sorun olur mu? Çünkü sabah 8.00 dan 18.00 a kadar doluyum. Dışarıya alıştırırsam da hangi saatlerde çıkarmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://goo.gl/BD3fr9 Tuvalet eğitimi konusunda genel bir kitaptır işinize yarayacaktır..

      Sil
  45. Merhaba Mehmet bey
    5aylk labradorumuz var gündüzleri evde geceleri evin girişindeki camlı bölmede kalıyorbiz yatarken Onur'da yerine yatırıyoruz ancak sabah 4 te kalkıp kapıya dayanıyor hem ağlıyor hem havlıyor ne yapabilirizbuarada mamasını günde 2kere veriyoruz aksam mamasını saat 6 da veriyoruz acaba mama saatlerindeki sıkıntı var







    YanıtlaSil
  46. Merhaba benim köpegim var maltese terrier 7 8 aylık oldu fakat eve tuvaletini yapıyor lütfen yardım edin tuvaletini eve yaptığı icin dükkanda kalıyor ve dışarıya çıkartılıyor dükkanda tuvaleti geldiği zaman kapıya doğru koşuyor lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
  47. Merhaba 3 aylık pomeranian boo cinsi bir köpeğim var.. 2 haftadır benimle.. sürekli yanında vakit geçiriyorum.. güvenli bi alanı var içinde yatağı pedi ve mama kaplarının olduğu yeterince geniş.. fakat alanından çıkardığımız zaman tuvaletini çok kısa bir süre içinde halıya yapıyor.. kendi alanındaki pedini de 3 gündür yemeye başladı.. hangisinin daha büyük bir sorun olduğunu bilmiyorum şuan.. tuvaletini halıya yaptığında kızıp alanına götürüyorum ve bi süre ilgilenmiyorum.. fakat hiçbir işe yaramıyor.. her çıktığında tuvaletini yapmaya devam ediyor.. hatta sanki özellikle tuvaletini yapmak için çıkmayı bekliyor.. ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz? :(

    YanıtlaSil
  48. Merhaba 4 aylik bordor collie yavrum var ilk geturdigim gün eve cisini kakasini yapti biraz takip etmeye basladim her iki saatte bir cikarmaya basladim uzun süre boyunca disarida gezdirdik ama kesinlikle disariya yapmiyor 3 gün kakasini disariya yapmaya basladi ama eve gelir gelmez cisini eve yapIor esimle suan sorun yasamaya basladik ben calistigim icin o cikarmak zorunda kaliyor cocuklarim cok seviyorlar nasil bir öneri vere bilirsiniz bana cisinide disarida yapa bilmesi icin yardim ederseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://goo.gl/BD3fr9 Şiddetle tavsiye ediyorum işinize çok yarayacaktır.

      Sil
  49. benim daha yok fakat almama çok az bir süre kaldı.ama bunlar nerde satılıyor bilmiyorum bilen varsa bana yanıt versin.

    YanıtlaSil
  50. Merhabalar bir bucuk yasinda cocker cinsinde kopisimiz var 2 aylikken sahiplendim. Fakat ihmalkarligim yuzunden tuvalet egitimi veremedim. Okendikendine masanin altini mesken edindi aylardir parke temizliyorum. Ve artik banyoya alistirmak istiyorum sizce ne yapabilirim yardimci olurmusunuz? Simdiden ilginize tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  51. Merhabalar bir bucuk yasinda cocker cinsinde kopisimiz var 2 aylikken sahiplendim. Fakat ihmalkarligim yuzunden tuvalet egitimi veremedim. Okendikendine masanin altini mesken edindi aylardir parke temizliyorum. Ve artik banyoya alistirmak istiyorum sizce ne yapabilirim yardimci olurmusunuz? Simdiden ilginize tesekkurler:)

    YanıtlaSil
  52. merhaba,6 aylık labrodorumuz var,bebekken aldık.Yeni yeni dışarıya yapmaya başladı.Tam alıştı derken gözümün içine baka baka yatağa işedi.Kızımla uyuyor şimdi almasa havlayacak.ne yapmalıyız?Derlerdi ya hiç bir köpek yattığı yere işemez diye....işedi işte.Bir de asla masada oturtmuyor bizi ,sırayla yemek yiyoruz; sürekli havlıyor ve masaya saldırıyor.Ne yapmalıyız acaba?ne zaman uslanacak insanlar havlamaktan vazgececek:(

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar.Terrier 1 buçuk yaşında köpeğim var.Tam olarak tuvalet eğitimini alamadı sanırsam.Benim okulda olduğum zamanlarda eve yapıyor.Fakat evde biri varken asla yapmazdı.Biraz önce eve boydan boyatuvaletini yaptı.Bu durumda ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  54. merhabalar 8aylık maltese terierim var banyoda gazeteye yapıyor tuvaletini fakat 1aydır ne halı kaldı ne koltuk kakasını yapıyor bende her seferinde bagırıyorum ama yine yapıyor yaptıgi yeri iyice temizliyorum arap sabunu sirke yine yapıyor bu sefer benimde beynim döndü kıçına tokat attım bir odaya koydum psikolojim bozuldu ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  55. Mrblar benim pomeranian spitz 11aylik erkek köpeğim var cis eğitimi vardı 12saat tuvaletini tutabiliyordu balkonda gazete var oraya tuvaleti geldiğinde koşa koşa gidiyordu son 2aydir ayağını kaldırıp isemeyi öğrendi günde 3ogun dışarı çıkarıyorum cis ve büyük tuvaletini yapiyor ama geri kalan kısımlarda evin içine perde koltuk hali heryere yapmaya basladi bazenleri gazeteye yapıyor kızdığımi anlıyor resmen ozur diliyor ama yine eve sürekli yapıyor ve zorlanmaya başladım ne yapcağımi bilmiyorum yardıma ihtiyacım var (veteriner kısırlaştırmak gerek diyor bizde çiftleşmeden istemiyoruz )ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
  56. merhabalar,

    1,5 aylık terrier kırması sahiplendik. 1 buçuk aydır tuvalet eğitimi vermeye çalışıyoruz. aşıları daha yeni tamamlandığından yeni yeni dışarı çıkarabiliyoruz. evde birlikteyken canı istediğinde pedine yapıyor ama çoğu zaman istediği yere yapıyor. hatta uyandıktan sonra pedinin olduğu yere götürüyoruz yapsın diye ama çıkıp başka yere yapıyor. ne yapmamız lazım?

    YanıtlaSil
  57. Merhabalar 8 aylik bir maltese terrierim var bu zamana kadar evdeki pedine yapiyordu ama ben onu disari alistirmak istiyorum 1 haftadir 3-4 saat araliklarla disari cikariyorum ( bu bir hafta boyuncu ilk iki gun pedi evin icinde durdu ona da yapti sonra pedini yani kucuk tuvaletteki pedini kaldirdim kapiyida cektim 5 gun eve yapmadi fakat dun kakasini yapti haliya.
    Ilk sorum suan 3-4 saate bir cikariyorum bu sureyi nasil uzatmaliyim?
    Ikinci sorum aksam 11 gibi mama yiyor 12 de cikariyorum kakasini yapiyor
    Ama sabah disari cikarmadan mi mamasini yedirmeliyim kakasini yapsin diye ?( cunku sabah ve aksam yapmasina alistirmaya calisiyorum cisini ve kakasini) diyelim ki disari cikarttim sonra verdim mamasini 12 saat kakasini tutmasi mumkun olur mu? Birde eger disari cikarmadan once yedir derseniz yemezse aksam mamasina kadar bir sey vermemeli miyim?

    YanıtlaSil
  58. Merhaba.1.5 yaşında bir golden sahiplendim.evimize geldiğinde tuvalet eğitimi vardı 4 gündür sorun yok ama dün gece en son gece 3 de tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkardığım halde sabah 6 7 gibi idrarını eve yapmış halinin üstüne.sormak istediğim günde kaç defa çıkarılması yeterli olur.yemek ve su ihtiyacı için kablarin sürekli göz önünde mi durması getek kapalı balkonda dursa bir sorun olurmu yemeği ve günde kaç defa nasıl beslemeliyim

    YanıtlaSil
  59. merhaba
    yorumların bir çoğunu okudum ancak benim durumum biraz farklı o yüzden tam aradığım cevabı bulamadım müsadenizle anlatıyorum
    barınaktan 4 yaşında dişi bir dogo sahiplendim. 40 gün zatürre,rahim iltihabı ve bir takım cilt hastalıklarını atlattıktan sonra köpeğim sağlığına kavuştu.sabah ve akşam iki defa toplamda 1,5-2 saat arası yürüyüş yapıyoruz. bu esnada kakasını ve çişini yapıyor. hatta minimum 1 saat süren sabah yürüyüşlerinde 2-3 kere çiş yaptığı oluyor. evimizin önünde küçük bir bahçe var yatmadan önce ve sabah ilk uyandığı anda oraya çıkarıyorum tuvaletini yapması için. oraya da yapıyor ancak evde olmadığımızda ya da gözümden kaçırdığım anlarda banyoya ve belli bir iki noktaya çişini yapıyor. sirkeli su ile güzelce temizleyip kurutmama rağmen önüne geçemiyorum bu davranışının.evde. bir de kedim var onun da tuvaleti banyoda o yüzden oraya yapıyor olabilir diye düşünüyorum ya da çok fazla yapmasından dolayı çişini tutmayı hiç düşünmüyor sanırım. ya da tamamen bambaşka bir durum. yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
    deniz

    YanıtlaSil
  60. Merhaba 3 aylık bir master terrier erkek köpeğim var ama malesef tuvalet sıkıntımız var yattığı yeri biliyor gidiyor yemek yeme yerini biliyor gidiyor ama pette kullandım damla da kullandım ama terse gidip oraya yapıyor dışarı çıkaramıyoruz henüz küçük olduğu için rica etsem bilgilendirir misiniz teşekkürler...

    YanıtlaSil
  61. 2016 doğumlu terrier cinsi kopek sahiplendik evin içinde kalacak çalışacağım için gündüzleri gezemeyecek evin içinde kuma yapması için nasıl bi yöntem uygulaya bilirim

    YanıtlaSil
  62. Merhaba yazdıklarınızdan anladıģım 55 günlük Bir terriere tuvalet eğitimi erken...

    YanıtlaSil
  63. Merhaba 17 aylık American stafforshine terrier köpeğim var 7 aylıkken sahiplendim tuvalet eğitimi vardı ancak 4 aydır eve herhangi bir yere tuvaletini yapıyor artık ne yapmam gerektiğini bilemiyorum çok fazla yöntem denedim ancak artık can sıkıcı olmaya başladı bu durum bir tavsiyeniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  64. Merhabalar 2.5 aylikken disi bir kopek aldim tuvaletini 1 haftada ogrendi hep bezine yapiyordu taki haliları actigim gune kadar simdi nerdeyse 1 yasinda haliya merdivene heryere yapıyor sabah aksam disari cikarmama ragmen ne yapmaliyim.

    YanıtlaSil
  65. Bu arada cinsi maltes terrier diye biliyordum degilmis terrier 0 numara buyumeyen cinsmis maltes lar beyaz oluyormus benimki siyah beyaz hatta grilerimizde var.

    YanıtlaSil
  66. Merhabalar , bizim 2 ayını annesinin yanında doldurmuş 3 gün önce yanımıza aldığımız maltese cinsi bir köpeğimiz var. Küçük yatağının ve mama kaplarının sığdığı bir kafesimiz var dışarda da pedi , pedine çiş yapmayı öğrendi ancak çiş ya da kaka yaptıktan bir süre sonra pediyle oynamaya başkıyor çişinin üstüne yatıyor ve tabiki kirleniyor, bunu nasıl önleyebiliriz . İkinci bir sorum da sizce maması ne kadar kafesinde durmalı , yemediği durumlarda ne kadar beklemeliyim?

    YanıtlaSil
  67. Merhabalar 7 aylık Bi pomeranian köpegim var 2 aylıkken aldım bütün verdiğim egitimleri yapıyor ama tuvalet egitimi Bi türlü oturmadı bezinin evde balkonda oldugunu bildigi halde bazen etrafı kirletiyor ve dışarı çıkardım mıda yapmıyor eve gelip bezine yapıyor bu sorunu nasıl çöze bilirim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  68. İstanbul ve yakın bölgelerde profesyonel olarak hizmet vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
    0 516 169 09 99

    YanıtlaSil
  69. Merhabalar 6aylık cavalier king charles cinsinde erkek köpeğim var sahiplendiğimde 2 aylıktı çok uğraşıyoruz tuvalet eğitimi için pedine alıştırmaya çalışıyoruz önce balkonda tutuyorduk pedi yatağı vardı ve pedine yapıyordu arada parkeye kaçırdığı da oluyordu tabi ama genel olarak baktığımızda pedine gidip yapıyordu, oyun oynamak için yanımıza alıyorduk sürekli fakat içeri girdiği gibi çişini yapıyordu sonra dedim böyle olmicak mart ayında yani 4aylık olduğunda içeri aldık iyice sürekli takiple birlikte banyoya yapmaya alıştı fakat hep benim götürmemi bekliyor götürmediğimde de kaçırıyor ara da ne zaman alışıp kendi gidip yapar tuvalete acaba bunun için ne yapmam gerek ve çocuk görünce de kaçırıyor çocukları çok sevdiği için bunlar için ne yapabilirim yardımcı olur musunuz bana 😏

    YanıtlaSil
  70. bu konuyla ilgili olarak birçok pet ürünleri satış sitesinde seyyar tuvalet gibi çözümler işlerinize yarayabilir.

    YanıtlaSil
  71. Selamlar
    1 yaşında daha önce iki sahip değiştirmiş bir İngiliz Cocker sahiplendim. Daha önce iki sahip değiştirmiş. Benden önceki sahibi balkonda bakıyormuş ve tuvaletini dışarı yapıyormuş. Ben bahçede bir kulübede bakıyorum ve bahçemizin bitişiğinde bir park var. Tuvaletini yapması için sabah ve akşam yemek saatinden önce parka ya da dışarı çıkarıyorum. İlk zamanlarda tuvaletini sorunsuz yaptı. Amacım bahçede tasması olmadan serbestçe dolaşması bu sebeple ara ara bahçede tasması olmadan bıraktım. Fırsatını bulduğu anda kakasını yaptı. Yakaladığım an Hayır diyerek kızdım ve parka çıkardım. Buna rağmen serbest bıraktığım zamanlarda bahçeye kaka yapmaya devam etti. Görmezden geldim çünkü kulübesinde tasması takılıyken böyle bir şey olmuyor sabah tuvaleti geldiğinde belli edip beni uyandırıyordu. Bu sabah kalktığımda gördüm ki ilk kez kulübesinin önüne kaka yapmış. Bu konuda ne yapabilirim amacım onun bahçede serbestçe dolaşması ama bahçenin her yerinde kakaların olmasını istemiyorum. Ona da hak veriyorum bahçe ve park arasında bir fark görmüyor ve tuvaletini çimi gördüğü her yerde yapıyor. Bu konuda tavsiyesi olan var mı acaba?

    YanıtlaSil