1 Temmuz 2013 Pazartesi

Köpeğiyle Tatile Çıkacaklara Öneriler - Prens Bodrum Tatilinde!

Köpeğinizle birlikte ailece tatile çıkmak... Hem sizin, hem de köpeğinizin rüyası. Biz, Prens ailemizin bir ferdi olduğundan beri bu rüyayı yaşayabilen ender ailelerdeniz. Peki eğer köpeğinizle beraber seyahate çıkmak istiyorsanız yapmanız gerekenler neler? Sizi ne gibi zorluklar bekliyor? Bu yazıda kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle, köpeğinizle beraber seyahat etmenin en kolay yolu havayolu taşımacılığını kullanmak. Ancak, köpeğinizin kilosu 6 dan büyükse, o zaman köpeğiniz yolculuğu süresince kargo bölümünü kullanmak zorunda kalıyor ki, bu durumda seyahat etmesi gerçekten zor. Pek çok can maalesef kargo bölümündeki seyahatlerinden sonra fiziksel veya psikolojik travmalar yaşıyorlar. Eğer köpeğiniz 6 kilodan daha zayıf ise, o zaman sizin yanınızda bir nev-i el bagajı olarak yolcu bölümünde seyahat edebiliyor. Tabi ki taşıma kutusunda olması şart! (yolcu beraberinde seyahat edebilecek köpeklerin maksimum kiloları havacılık kurallarında yer almadığından havayolu şirketlerine göre değişkenlik göstermekle beraber, ortalama olarak 6 kiloyu baz aldım. Ancak mutlak surette biletinizi almadan önce bu konuyu havayolu şirketi ile görüşün)
Eskiden otobüs firmaları evcil hayvanlı seyahate izin veriyorlardı. Ancak karayollarının ilgili yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemelerden sonra artık kargo bölümüne bile evcil hayvan alınamıyor.
Köpeğinizle tatil noktasında buluşmanızın bir diğer yolu da son zamanlarda sıkça görmeye alıştığımız “pet-nakil” servisleri. Bu servislerden herhangi biri kullanmadım gibi kullanan bir arkadaşım da maalesef yok. Dolayısıyla bu yöntem konusunda sizlerle sağlıklı bir bilgi paylaşamayacağım. Ancak fiyatlarının pahalı olduklarını biliyorum.
Gelelim Prens ile seyahat yolculuğumuza. Biz bu seyahatimizde Bodrum’u tercih ettik. Ebeveynlerim Bodrum’da olduğundan, aile ziyareti ve tatil keyfini bir arada yaşadık. İstanbul – Bodrum arası arabayla yaklaşık 800 km. Eğer Eskihisar-Topçular hattının kullanırsanız 670 km ye düşüyor yolculuk. Ortalama bir arabayla hız limitleri dahilinde sürdüğünüz takdirde 1 depo yakıt (benzinli otomobillerde) ve 10 saat harcıyorsunuz J Eğer siz de böyle bir yolculuğa çıkacaksanız, aşağıda sizlere yardımcı olacağına inandığım birkaç liste yaptım.

Seyahate çıkmadan önce yapılacaklar listesi:
1) Öncelikle eğer 2 kişi tatile çıkıyorsanız ve arka koltuğu can dostunuza ayırmak istiyorsanız linkteki ürünü tavsiye ederim: http://www.petburada.com/?urun-16060-Pet-Style-Arac-Koltuk-Kilifi-145-cm-X-150-cm.html Hem piyasadaki en ucuz ürün, hem de 2 senedir herhangi bir şikayetim olmadı. Sadece uzun yolculuklarda böyle ürünlerin üzerine nevresim sererseniz arka tarafta yolculuk eden kuyruklu yol arkadaşınız daha rahat edecektir. Eğer dostlarınıza arka koltuklarınızı ayıramıyorsanız, bagajda onlara yer açmak için linkteki ürün benzeri çözümleri kullanabilirsiniz: http://www.petburada.com/?urun-23941-Trixie-Araba-Agi-Siyah-100x100cm.html
2) Her köpek araba yolculuğuna farklı tepki gösterir. Ben bu konuda çok şanslı oldum çünkü tüm köpeklerim seyahat esnasında çoğunlukla uyudular ve bana mükemmel yol arkadaşı oldular. Eğer benim kadar şanslı değilseniz, veterinerinize danışıp uzun yolda köpeğinizin ve sizin daha rahat etmeniz için bir ilaç tavsiyesi alabilirsiniz.
3) Köpeğinizin aşı karnesini yanınıza aldığınızdan emin olun. Pek çok otel köpeğinizin aşılarının tam olduğunu görmek istiyor. Eğer eksik aşınız varsa, tatile çıkmadan önce tamamlamalısınız.
4) Köpeğinizin yatağını, mama ve su kaplarını, yeteri kadar mamasını, kullandığı ilaçları, ödül kemiklerini…vs kısaca tatilinizde ihtiyaç duyabileceği her şeyi yanınıza alın. Şahsen biz bir valiz de Prens için yapıyoruz. Kaldığınız yerde kendini evinde gibi hissetmesi çok önemli.
5) Eğer dostunuz uzun tüylü ise, seyahatten önce tüylerini kısaltmayı düşünebilirsiniz. Tüy bakımı konusunda veteriner hekiminize danışmadan direkt pet-kuaföre gitmeyin. Muhtemelen tüylerinin çok kısa kestirilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Bazı köpekler traştan sonra stres olabilirler. Bu durumda belki de tatil dönüşünde traş edilmesi daha mantıklı olabilir.
6) Veteriner hekiminizin numarasını mutlaka yanınıza alın. Tatildeyken Prens'in patisinde ufak bir kanama oldu, hemen veterinerimizle iletişime geçip konuyu anlattık ve tavsiye ettiği tedaviyi uyguladık.

Seyahat esnasında yapılacaklar listesi:
1) Cesar Millan ve daha pek çok köpek psikolojisi uzmanı yolculuk esnasında klimayı öneriyor. Açık camlarla seyahat köpeğiniz için çok da sağlıklı değil. Aracın sıcaklığı 22-23 derece civarında olmalı. Biz klimamızı 22 dereceye ayarladık ve oldukça konforlu bir yolculuk yaptık.
2) Molalar… Eğer yolculuğunuz uzun sürecekse, maksimum 2 saatte bir mola verin, hem kendi ayaklarınızı dinlendirin, hem de köpeğinizi en az 5 dakika gezdirin. Köpeğiniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra biraz su içmesini sağlayın. Ben yolculuk esnasında yemek vermenizi önermiyorum. Zira canlarımızın mideleri zaten hassas ve araba yolculuğuna alışkın değiller.
3) Aracınızın camlarını aralık dahi bıraksanız, köpeğinizi asla arabada bırakmayın. Özellikle sıcak günlerde köpeğinize güneş çarpması riski her zaman vardır.
4) Varış noktasına geldiğinizde köpeğinizle sakin bir yürüyüş yapın. Yol stresini atmasını sağlayın. Otel odasına geldiğinizde, ilk olarak onun yatacağı yeri hazırlayın. Eğer getirdiyseniz yatağını hazırlayın, kuvvetle muhtemel kendi yatağına gidip uyuyacaktır.

Biz seyahatimiz boyunca şanslıydık çünkü bir arkadaşımızın sitesinde, sitenin sahilini ve iskelesini kullanarak denize girdik. Site ortamında olduğumuzdan Prens’in tasması sürekli açıktı ve bol bol koşup oynadı. Bizimle beraber denize bile girdi ama her defasında kıyıya doğru yüzdü. Tatilimizden bazı resimleri sizinle paylaşmak istiyorum:
Prens arabada gayet uyumluydu :)

Sahilde özgürce yürüdü, koştu.

Her resimde mutlaka yer almak istedi :)

Ufak yaralanmaları umursamadı :)

Bizimle beraber yemek yiyemese de bize eşlik etmeyi bildi :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder